Afwisselend verpleegkundig specialist en hematoloog

Nadat ik op 7 juli 2021 afscheid had genomen van mijn vertrouwde hematoloog, zijn we een nieuwe fase ingegaan; afwisselend wordt ik gezien door een verpleegkundig specialist en een half jaar later door de hematoloog. Nog wel steeds elk half jaar een controle dus.

11 jan 2022 – verpleegkundig specialist
De eerste afspraak in 2022 was nog onder het corona regime. Ik mocht alleen komen en José moest thuisblijven.
Bloedprikken, bespreken van de waarden en lichamelijk onderzoek ging gewoon als vanouds. Toen ik buiten stond, realiseerde ik me dat ik de telefoon op het buro had zullen leggen, zodat José had kunnen meeluisteren. Vergeten…
Maar gelukkig was alles nog steeds prima.

25 jul 2022 – hematoloog
De tweede afspraak dit jaar, die we een weekje moesten verzetten vanwege onze vakantie in Italie, was in het nieuwe gebouw en gelukkig mocht José ook weer gewoon mee. Het is een prachtig gebouw geworden overigens.
De nieuwe hematoloog las in mijn dosier de overdracht, stelde nog wat aanvullende vragen. Nadat we de bloedwaarden hadden besproken en het gebruikelijke lichamelijk onderzoek, stonden we zo weer buiten.
Tot over een jaar, want over een half jaar eerst weer bij de verpleegkundig speciallist.

Bedankt voor je goede zorg

Vandaag weer de halfjaarlijkse controle in het RadboudUMC bij de hematoloog.

Een jaar geleden was het door de Corona-regels alleen bloedprikken en de volgende dag telefonisch de resultaten bespreken. De vorige keer – december 2020 – was er na het bloedprikken wel een consult, maar daar mocht José alleen telefonisch/handsfree bij zijn.

Ik vond je BLOEDGOED!

Dit keer waren de Corona-regels weer ietwat versoepeld. We mochten weer samen naar het consult.

De uitslagen van het bloedonderzoek waren prima. Het lichamelijk onderzoek ook. De hematoloog was echt heel tevreden dat er nog geen enkele activiteit van de CLL te bespeuren is, zes jaar na de behandeling. Ook de vooruitzichten zien er gewoon goed uit. Ze zei dat er ook steeds meer behandelopties bij komen, dus genoeg reden om de toekomst zonnig in te zien.

Ik vond je BLOEDGOED!

Eind 2014 was onze eerste kennismaking met mijn hematoloog en vandaag hebben we afscheid van elkaar genomen; zij gaat met pensioen. Een beetje jammer vind ik het wel, maar ik ben benieuwd naar haar opvolger. De afspraak is – nu het zo goed gaat – dat ik over een half jaar gezien wordt door een verpleegkundig specialist, die gesuperviseerd wordt door een nieuwe hematoloog.

Bloedprikken in Corona-tijd (deel 2)

Een half jaar geleden was het allemaal nog bijzonder; in Corona-tijd naar het ziekenhuis. Met vragenlijsten in de triage-tent voordat je naar binnen mocht. Alleen bloedonderzoek en geen fysiek bezoek aan de hematoloog, maar een telefonisch consult de dag daarna.

Nu een aantal sms-jes vooraf en de website vol met informatie

Bloedprikken in Corona-tijd

Dit keer kreeg ik een aantal sms-jes vooraf en stond de website & app van het RadboudUMC vol met informatie over de voorbereiding en het bezoek aan het ziekenhuis.

Eerst moest ik enkele dagen voor de afspraak een vragenlijst invullen ten aanzien van mijn gezondheid in relatie tot Corona. Daarmee kreeg ik een groene kaart en toegang tot het ziekenhuis.

Normaal gesproken gaan José en ik altijd samen, want per slot van rekening horen twee meer dan één en laten we eerlijk zijn; de patient hoort graag wat ie wil horen, de partner luistert toch kritischer.

De telefoon handsfree op tafel

Dus… tijdens het gesprek met de hematoloog lag nu de telefoon handsfree op tafel en zo konden we beiden de beoordelingen van het bloedonderzoek horen.

Gelukkig zagen de cijfers er wederom goed uit. Geen enkel teken van foute activiteit in het bloed en ook geen enkele aanwijzing dat dit op korte termijn te verwachten is.

Op de vraag: “Is het verstandig dat ik de Corona vaccinatie haal?” was het antwoord heel duidelijk: “jazeker, de behandeling is inmiddels zo lang geleden dat je afweersysteem dit weer aan kan.”

De volgende afspraak staat gepland voor zomer 2021. Het wordt de laatste afspraak met mijn favoriete hematoloog; zij gaat daarna met pre-pensioen.

Ik zal haar missen

Bloedprikken in Corona-tijd

Het was deze week weer zover; bloedprikken en de uitslag bespreken met de hematoloog.

In Corona-tijd gaat dat anders dan anders. Het bloedprikken was op dinsdag en op woensdag zou de hematoloog bellen om de uitslag te bespreken. Geen lichamelijk onderzoek. Consult op afstand.

Bent u bij de triage geweest?

Bij het ziekenhuis aangekomen mocht ik niet zomaar naar binnen. “Bent u bij de triage geweest? Heeft u een groen briefje?”
Nou had ik allerlei digitale informatie ontvangen en daarbij ook een paar vragenlijsten digitaal ingevuld, maar triage… “Loopt u maar even terug, in de fietsenkelder staat een tent”.
Daar aangekomen moest ik naar dezelfde vragenlijst kijken die ik al digitaal had ingevuld en kreeg ik mijn groene briefje; Triage-hobbel genomen – check.

Bloedprikken in Corona-tijd

Dan kom je binnen in de prik-poli; overal éénrichting verkeer, pijlen op de grond, ‘verkeerbrigadiers’ in blauwe 1½ meter hesjes om je de route te wijzen die ik ondertussen al 5 jaar loop. Maar dat kunnen zij niet weten, dus ik volg hun aanwijzingen maar gewoon zonder mokken op 😜
Dat doet niet iedereen, want zelfs op deze prik-poli waar je toch veel chemo-klanten ziet, lopen er ook rond die zichtbaar maling aan ‘De Corona’ hebben.
Terwijl je zit te wachten, moet je natuurlijk prompt hoesten. Gelukkig hadden meer patienten daar last van.

Het bloedprikken was een fluitje van een cent.

Na het prikken weer naar buiten, pijlen naar de uitgang volgen, bijna het hele ziekenhuis van binnen gezien – overdreven natuurlijk – maar wel een ongebruikelijk lange route naar de hoofdingang.

Normaal duurt het wachten voor het consult met de hematoloog een uurtje, nu ruim 24 uur. Dat is toch wel spannend. Ik voel me goed, maar het kan toch… en dan die corona. Gelukkig kwam de digitale uitslag ’s morgens al en konden we de cijfers vergelijken met de vorige keren; dat zag er prima uit.
Maar vindt de hematoloog dat ook?

De bloedwaarden zien er nog steeds prima uit

Ze belde een uur later dan de telefonische afspraak zou zijn. Gelukkig bevestigde zij wat wij ook al gezien hadden; de bloedwaarden zien er nog steeds prima uit.
Op al haar controlevragen kon ik de juiste antwoorden geven, dus dat was ook goed.

Heeft u nog vragen?

Wij doen erg voorzichtig met afstand houden, zo min mogelijk naar buiten, goed handen wassen etc. Maar hoe zit het met Corona in mijn geval?
Volgens de hematoloog ben ik niet méér vatbaar dan mijn leeftijdgenoten, maar zal ik wel meer moeite hebben om het virus weer de baas te worden.
Voorzichtigheid blijft geboden dus. 

Tot over 6 maanden, fijne zomer.