Keuzes

Er moeten er opeens allerlei keuzes gemaakt worden, in relatie tot Henny’s verminderde weerstand door de R-FC kuren. Dingen waar we voorheen niet over na hoefden te denken, stellen ons nu voor dilemma’s. Gaan we wel of niet naar een verjaardag? Hoe gaan we om met bezoekjes van en aan zieke mensen? Wil je wel altijd iedereen een hand geven? Of zoenen bij begroeting? Hoe gedraag je je in het verpleeghuis waar (schoon)moeder zit en dat een broedplaats is van ziektekiemen? Is het verantwoord om buiten de deur iets te eten? Gaan we naar die theatervoorstelling waar we aan het begin van het seizoen al kaartjes voor hebben gekocht? Hoe lang kan hij (onbeschermd) in de zon lopen, zonder dat zijn huid verbrand?

‘Better safe than sorry’

Maar was ik laatst zelf niet verkouden? Toen kreeg Henny het toch ook niet? Dus is hij dan eigenlijk niet voldoende beschermd door de antibiotica, die hij minimaal 8 maanden aaneengesloten moet gebruiken?
Ik denk dat we daar toch maar niet op moeten rekenen en bovendien werkt antibiotica alleen tegen bacteriële infecties, maar tegen virussen en schimmels is bijna geen kruid gewassen.
Opeens vroeg ik mezelf af: worden dit soort leefregels eigenlijk opgelegd aan alle kankerpatiënten die chemo ondergaan? (Overdrijven we niet?) Op de website Voeding & Kanker info lees ik dat het bij andere kankersoorten niet zo sterk speelt. Bij leukemie en andere vormen van bloedkanker is de behandeling specifiek gericht op het vernietigen van witte bloedcellen. En juist die cellen vormen je afweer.

Nee, we overdrijven niet. ‘Better safe than sorry‘ zal dus ons nieuwe adagium worden. In dat kader kochten we vandaag een heuse pet voor Henny’s blote hoofd.

Hoe passen wij het nieuwe hygiënische regime toe?

We moeten nog wel wennen aan ons nieuwe hygiënische regime op het gebied van eten en schoonmaken. We plaatsten al eerder een bericht over de leefregels voor de voeding.

Die regels houden onder andere in dat de koelkast extra kritisch bekeken wordt: wat kan nog wel en wat niet meer? En wat te doen met de potjes mayo, ketchup en mosterd. Hoe lang zijn die al open en kan dat kwaad? Het betekent ook dat er extra vaak boodschappen gedaan moeten worden vanwege de beperkte bewaartijden.

Hoe zit het met sushi?

Waar we ook een beetje last van hebben? Niet alles kunnen eten. Henny mag geen rauwe vis, dus ook geen sushi meer (bummer!), alle vlees moet doorbakken zijn, net als eieren. Geen rauwmelkse kazen, geen gerookte vis en rauwe vleeswaren als rosbief, filet americain, fricandeau etc.
Nouja dat zijn wat ons betreft juist de lekkere dingen dus…
Wat er vooral lastig aan is, is dat je er steeds goed bij na moet denken wat kan en wat niet.

En wil je uit eten? Dan moet je eerst vragen of de voeding voldoet aan de hygiënische voedingsrichtlijn. Niet alleen in een restaurant, snackbar of broodjeszaak maar ook als je bij familie/vrienden eet. Jullie zijn gewaarschuwd;-) Dat lijkt me uiterst lastig, want zouden ze dan nee zeggen in de snackbar of restaurant? Dan geven ze zichzelf toch ook nogal bloot?
Naar MacDonalds mag dan weer wel, want daar werken ze volgens de juiste hygiënische richtlijnen. Tja…

Wat ons wel enige zorgen baart is dat Henny begint af te vallen. Nu kan hij nog wel een paar kilo’s missen, maar het gaat wel een beetje hard. Toch maar op zoek gaan naar andere (veilige) lekkernijen?

Leefregels: voeding

Het leven van een kankerpatiënt blijkt niet alleen te bestaan uit het (tijdig) innemen van medicijnen en omgaan met de gevolgen/bijwerkingen van die medicijnen, maar er komen ook nog eens allerlei leefregels om de hoek.

Omdat je weerstand enorm afneemt en je maag- en darmkanaal extra kwetsbaar is voor voedselinfecties moet je allerlei voorzorgsmaatregelen in acht nemen voor wat betreft de hygiëne met voedsel, maar je mag ook allerlei dingen gewoon niet eten. Jammer genoeg zijn daar ook tal van dingen bij waar Henny dol op is, zoals sushi, gerookte vis en allerlei schimmelkazen.

Omdat het voor onszelf wel handig is om alle instructies ergens op één plek te bewaren, plakken we deze instructies in onze website. Dus deze pagina is meer voor onszelf bedoeld dan voor de lezers. Wat natuurlijk niet betekent dat jullie het niet mogen lezen 😉

Hygiënische voedingsrichtlijn
Voor hematologische patiënten met een verminderde afweer. Deze richtlijn is ontwikkeld door het Landelijk Overleg Diëtisten Hematologie en Stamceltransplantatie (LODHS).

Voedingsadviezen bij een verminderde weerstand
Gebruik:

 • Geen rauw vlees(waren) zoals biefstuk, rosbief, filet americain, fricandeau, tartaar, ossenworst.
 • Geen cervelaat, chorizo en salami. Deze zijn wel toegestaan na verhitting of na 2 dagen invriezen.
 • Geen rauwe vis, zoals rauwe tonijn en sushi. Geen voorverpakte gerookte vis, zoals gerookte zalm, makreel en paling. Geen rauwe schelpdieren, zoals oesters. Haring, dagvers, is toegestaan.
 • Geen zachte rauwmelkse kaas (au lait cru) en geen rauwe melk. Boerenkaas en schimmelkaas van gepasteuriseerde melk zijn toegestaan.
 • Geen rauwe/zacht gekookte eieren, dooier moet gestold zijn.
 • Geen probiotica zoals Yakult, Vifit, Actimel en Activa.

Als gevolg van de behandeling kan uw mondslijmvlies en het slijmvlies van uw maag-darmkanaal tijdelijk zeer kwetsbaar zijn. Bovendien is er tijdens en enige tijd na de behandeling vaak een verhoogde kans op bloedingen. Wees daarom voorzichtig met harde en/of scherpe voedingsmiddelen, zoals noten, pinda’s en crackers. Het is belangrijk deze voedingsmiddelen zeer goed te kauwen.

Hygiënisch omgaan met voedsel
Bereiding:

 • Groente en fruit goed wassen onder stromend water, deze moeten vers en onbeschadigd zijn. Al gewassen voorverpakte groenten moeten opnieuw gewassen worden. Wanneer u kiemgroenten, zoals taugé, tuinkers en alfalfa, rauw gaat gebruiken moet u deze voor gebruik onderdompelen in kokend water.
 • Verhit vlees, vis, kip en ei door en door.
 • Verhit een van te voren bereid gerecht door en door en maximaal één keer.
 • Was voor de bereiding van het eten en het eten van de maaltijd goed uw handen.
 • Verschoon dagelijks de thee-, hand- en vaatdoeken.
 • Gebruik schoon keukengerei van kunststof, glas of metaal (planken, pollepels).
 • Houd vuile en rauwe producten apart van schone en bereide producten. Voorkom dat bacteriën van rauwe op bereide producten worden overgebracht via handen, snijplank, bord of ander keukengerei.
 • Ontdooi bevroren vlees in de koelkast of in de magnetron. Spoel het dooivocht weg met heet water. Veeg gemorst dooivocht weg met keukenpapier.
 • Gebruik van peper is toegestaan. Strooi niet zelf met peper en vermijd vooral het inademen van deeltjes (schimmelsporen).
 • Het eten van noten is toegestaan. Pel de noten niet zelf en vermijd vooral het inademen van deeltjes (schimmelsporen).

Bewaren:

 • Laat melkproducten niet langer dan twee uur buiten de koelkast staan, gooi deze daarna weg.
 • Bewaar bederfelijke producten in de koelkast (zie voor bewaartermijn van voedingsmiddelen onderstaande tabel).
 • Koel een gerecht dat niet direct gegeten wordt snel af, bijvoorbeeld in een bak met water.
 • Gebruik geen producten die langer dan één uur warm gehouden worden.
 • Bewaar een van te voren bereid gerecht maximaal twee dagen, afgedekt in de koelkast.
 • Dek voedsel af, ook in de koelkast

Bewaartermijn van voedingsmiddelen
Over het algemeen geldt, hoe korter voeding bewaard wordt, hoe veiliger. Let op de houdbaarbaarheidsdatum (THT) en bewaarinstructies op de verpakking. Als op de verpakking een kortere bewaartermijn wordt aangegeven dan in onderstaande tabel vermeld staat, houdt u dan de termijn op de verpakking aan.

Bewaartijden** van geopende verpakkingen of producten zonder houdbaarheidsdatum In de koelkast
(max 7°C)
In de diepvries
(max -18°C)
Gesneden en gewassen groenten (ook ongeopend) 1 dag 3 maanden (eerst blancheren)
Bladgroenten (sla, andijvie, spinazie) 2 dagen
Aardbeien, bessen, bramen, frambozen, kersen 1 – 2 dagen 8 maanden
Appels, peren 2 – 4 weken
Geopende melkproducten 3 dagen
Geopende vruchtensappen 3 dagen
Rauw vlees (rund, varken, kip) 2 dagen 4 maanden
Rauw bewerkt vlees (gehakt, hamburger, slavink) 1 dag 2 maanden
Vleeswaren (alleen toegestane soorten) 4 dagen 1 maand
Rauwe vis, rauwe garnalen 1 dag 3 maanden
Rauwe mosselen 1 dag
Gebakken vis, gekookte garnalen, gekookte mosselen 1 dag 3 maanden
Zoute haring 1 dag
Gerookte vis (niet voorverpakt) 2 dagen 3 maanden
Stuk kaas, smeerkaas 7 dagen 2 maanden
Plakken kaas, geraspte kaas, zachte kaas 3 dagen
Brood 2 weken
Salades zoals huzarensalade, eiersalade 1 dag
Bereide soep 2 dagen 3 maanden
Vlees, vis, groenten uit blik of glazen pot 2 dagen 3 maanden
Gebak met slagroom 1 dag 1 maand
Gebak zonder slagroom 3 dagen 3 maanden
** Gebaseerd op de bewaarwijzer van het Voedingscentrum

Eten bij derden
Vraag na bij voeding dat door anderen bereid is, zoals snackbar, restaurant en broodjeszaak, of de voeding voldoet aan de hygiënische voedingsrichtlijnen. Afhaalrestaurants houden de voeding doorgaans langer dan één uur warm en zijn dan ook niet geschikt.

Gedurende een ziekenhuisopname wordt het gebruik van voeding dat door anderen (zoals snackbar, restaurant en broodjeszaak) is bereid afgeraden.

Meer informatie
De websites www.voedingscentrum.nl en www.voedingenkankerinfo.nl geven veel informatie over voedselveiligheid.

Info van Hematologie Groningen