Handen wassen

Op 5 mei dacht ik op de radio gehoord te hebben dat het de Dag van het Handen Wassen was. Toen ik op het web ging zoeken bleek die dag pas op 15 oktober te zijn. Maar ik vind dat ik toch reden genoeg heb om iets over handen wassen te schrijven, want uiteindelijk is elke dag handenwasdag. Voor Henny is handen wassen of ontsmetten nu nog belangrijker dan dat het altijd al voor iedereen is!

Handen wassen lijkt voor ons zo normaal en logisch. In 1847 ontdekte de vrouwenarts Ignaz Semmelweis dat handen wassen het overdragen van bacteriën voorkomt en dat het de sterfte bij kraamvrouwen vermindert. Het duurde echter nog tot 1890 voordat ook andere medici zijn ideeën over de antiseptische werking accepteerden.
Toch is het voor veel mensen nog steeds minder vanzelfsprekend dan het ons lijkt. De slechte hygiëne in sommige delen van de wereld veroorzaakt onder andere sterfte door diarree en resulteert in vele miljoenen doden per jaar, vooral onder kinderen.

Het promoten van handen wassen en bewustwording creëren door middel van de Dag van het Handen Wassen is een van de manieren om de Millenium Development Goals m.b.t. het terugdringen van kindersterfte te behalen. Overal ter wereld worden er – vooral in ontwikkelingslanden – door overheden en NGO’s initiatieven ontplooid om handen wassen onder kinderen te vergroten.

Ook in onze maatschappij kan nog wat verbeterd worden aan de discipline ten aanzien van handen wassen. Check eens in dit artikel over handen wassen of je het zelf wel vaak en goed genoeg doet.