Chronisch Lymfatische Leukemie volgens de beroepsgroep

Gelezen op de website van de Nederlandse Vereniging voor Hematologie

Wat is chronisch lymfatische leukemie?
Chronisch lymfatische leukemie (CLL) is de meest voorkomende vorm van leukemie in de westerse wereld. Volgens de oorspronkelijke definitie is leukemie een ziekte waarbij in het bloed vaak grote aantallen kwaadaardige leukocyten (witte bloedcellen) aanwezig zijn. Bij CLL wordt een sterke toename van één type (kwaadaardige) rijpe witte bloedcellen gezien: de zogenaamde B-lymfocyten. Deze abnormale cellen hopen zich niet alleen op in het bloed, maar ook in het beenmerg, de lymfeklieren, milt en lever.

In Nederland wordt CLL ieder jaar bij 600 tot 700 patiënten vastgesteld. CLL komt op iedere leeftijd voor, echter vooral bij patiënten ouder dan 60 jaar en vaker bij mannen dan bij vrouwen. Tot nu toe kan met chemotherapie geen volledige genezing worden bereikt. Wel is een tijdelijk verdwijnen van ziekteverschijnselen mogelijk.

Lees verder

Gepubliceerd door

Henny

 Leven met Chronische Lymfatische Leukemie, geschreven vanuit Persoonlijk Perspectief

3 gedachtes over “Chronisch Lymfatische Leukemie volgens de beroepsgroep”

 1. Hoi Henny en Jose,wat een goed idee om ons op deze manier
  op de hoogte te houden.Wat een heftig verhaal en wat worden
  er jaarlijks veel mensen door getroffen daar heb je geen weet van .Zoiets komt zomaar op je pad ,gelukkig zijn jullie samen en met zijn tweeën ben je tegen meer opgewassen als alleen.
  Veel sterkte toegewenst Peter en Trude.

 2. Tjonge wat een heftig en uitgebreid verhaal. ik vind het fijn om om deze manier op de hoogte te blijven. Ik wil jullie in ieder geval veel sterkte wensen voor de komende tijd.

  Veel liefs Marjolijn

 3. Lieve Henny en José,

  Dank jullie voor jullie openheid over jullie “leven met leukemie”. Krachtig en liefdevol onder woorden gebracht. Zo staan jullie in het leven. We hebben erg meegeleefd met de beenmergpunctie op de laatste dag van 2014 en we zijn van plan om dat nog heel lang te doen. Ik wens met heel mijn hart dat de leukemie jarenlang zal sluimeren en dat jullie nog menig mooie vakantie in de zon zullen beleven. Veel liefs, Willem en Patricia

Reacties zijn gesloten.